Schoorl

Schoorl is gelegen aan een prachtig uitgestrekt duingebied. Het behoort tot de mooiste van Nederland en een bezoek is zeker de moeite waard. Met ongeveer 60 km aan wandelpaden is er altijd wel een geschikte wandeling te vinden. In Schoorl vindt u niet alleen het breedste duingebied maar ook het hoogste.

Ontdek de prachtige heidevelden of bezoek de Kerf, waar zand, wind en water vrij spel hebben. Ook op de fiets kunt u het mooie duingebied verkennen. Er zijn een aantal fietsroutes die u door het indrukwekkende duingebied leiden. Er zijn ook routes voor mountainbikers en ruiterpaden. Kortom voor ieder wat wils!

Voor uw verblijf in Schoorl zijn er vele mogelijkheden. Bungalowparken, hotels en campings. Komt u met een hele groep, ook dan kunt u in Schoorl terecht voor een groepsaccommodatie. Alles is aanwezig in Schoorl, van luxe bungalow tot mooie camping vlak bij het strand. Onder het kopje "adressen" vindt u een overzicht van alle recreatie verblijven. (Op de startpagina vindt u al een aantal aanbevelingen.)

In het centrum van Schoorl kunt u voor al uw boodschappen terecht. Geen zin om te koken, kies dan uit één van de vele restaurants die het dorp rijk is om een avond heerlijk uit eten te gaan. Bij mooi weer kunt u natuurlijk op het terras eten.

De naam Schoorl dateert al uit de 9e eeuw. Toen werd Schoorl nog Scorlo genoemd. In de 14e eeuw werd het Scorla en rond 1639 Schoorel. Het is afgeleid van het Germaanse woord Skaurna wat kust betekent. Lo staat voor bos en zo is de naam ontstaan.

In vroegere tijden stond Schoorl vooral bekend om de vele markten die werden gehouden op de Paardenmarkt. In 1834 werd Groet, dat al samen was met Hargen en Camperduin, bij Schoorl gevoegd. Vanaf die tijd was er een burgermeester. In 2001 is Schoorl gefuseerd met de gemeentes Egmond en Bergen.