Buitenduin 100 Jaar

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Kampeerterrein Buitenduin werd opgericht. Tenminste dat zegt de overlevering van de verhalen die in de familie rondgaan. Papierwerk was er in die tijd niet dus een precieze datum is onbekend. Ooit begonnen als camping bij de molen, toen het kamperen net in opkomst was, is de camping nu in handen van de 4e generatie, Arjan Kroon. Met Pinksteren is deze bijzondere verjaring gevierd met een aantal trouwe gasten.

In 1915 was het Dirk Duin Sr. die de camping met zijn vrouw Jansje Wolthuis oprichtte. Dirk Duin was molenaar en vond de plek bij de molen geschikt voor een kampeerterrein. Als een van de eerste campings in Nederland werd kampeerterrein Buitenduin opgericht. Na verloop van tijd bleek het te duur om de molen te kunnen onderhouden en in 1936 werd de molen verkocht aan de gemeente Schoorl. Nog altijd staat de molen vlak naast het kampeerterrein en is de molen elke zaterdag geopend voor het publiek. In de jaren 30 werd het kampeerterrein ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

In 1938 nam Dirk Duin Jr. het kampeerterrein over. Rond die tijd verschenen de eerste tenthuisjes op het terrein. In het begin werden de huisjes elk jaar afgebroken in de herfst en in het voorjaar weer opnieuw opgebouwd. Na 1965, toen bleek dat een wethouder zijn huisjes niet elk jaar afbrak, bleven ook op kampeerterrein Buitenduin de tenthuisjes staan. In de loop der jaren zijn ze gemoderniseerd en verbouwd tot volwaardige vakantiehuisjes. In 1940 werden de huisjes door het Nederlandse leger voorzien van camouflagekleuren. Ondanks de oorlog ging het kamperen gewoon door. Met behulp van trouwe kampeerders werd in 1948 het eerste toiletgebouwtje gebouwd. Ome Dirk, zoals hij bekend stond, verdronk in 1954 in de Damsloot in Schoorl. Het terrein kwam toen in handen van zijn zus Wilhelmina Duin en haar echtgenoot Adriaan Kroon.

In 1976 nam zoon Dik Kroon met echtgenote Miep de Visser het beheer over. Inmiddels de 3e generatie. Tot slot kreeg zoon Arjan Kroon het beheer in 2013. Met behulp van zijn ouders, die ook nog steeds bij de camping wonen, regelt hij het dagelijks reilen en zeilen van het kampeerterrein.

Elk jaar start het seizoen in april en loopt het door tot de laatste zondag van de herfstvakantie, meestal rond eind oktober. In de wintermaanden is het kampeerterrein gesloten. Dan is het voor de familie tijd voor vakantie, maar ook het nodige onderhoud. Niet alleen het kampeerterrein is al vele generaties in de familie, ook de vaste kampeergasten komen al generaties lang naar Schoorl. Ouders die nu met hun eigen gezin komen, kwamen vroeger als kind al op het kampeerterrein. Maar ook nieuwe gasten vinden hun weg naar Buitenduin. De meeste gasten komen uit Nederland, maar de gasten die uit het buitenland komen, komen vaak van ver. Tsjechië, Nieuw Zeeland en Canada zijn een paar van de landen waar de gasten vandaan komen. Vader Dik Kroon hoopt altijd nog op gasten uit Nieuw Guinea omdat hij daar een aantal jaren gestationeerd is geweest tijdens zijn diensttijd en de taal heeft geleerd. “Hoe bijzonder zou het zijn als ze dan in hun eigen taal worden verwelkomd!”

Anekdotes zijn er genoeg over het bedrijf dat al jaren in de familie zit. Zo is er het verhaal van de volle beerput die in de zomer geleegd moest worden. De inhoud werd over het land naast het kampeerterrein gegooid. Daar stonden geen gasten maar reken maar dat de gasten het wel konden ruiken!

Kampeerterrein Buitenduin is een mooi familiebedrijf, dat door de generaties heen toch met zijn tijd is meegegaan. Veranderingen worden langzaam maar zeker doorgevoerd en het is een plek waar vele gasten al jaren komen om hun vakantie door te brengen. Buitenduin is mooi gelegen in Schoorl, op loopafstand van het centrum en het prachtige bos- en duingebied. In het voor- en naseizoen vooral bezocht door 50+ maar in de zomermaanden een prettige plek waar gezinnen met kinderen een mooie vakantie kunnen hebben in het prachtige Schoorl!

Krijgt u zin in een kampeervakantie in Schoorl, neem dan snel contact op met het kampeerterrein. Dan kunt u in de zomermaanden nog terecht op kampeerterrein Buitenduin!